‘Macar çocuklardan bir yıl gerideyiz’
Dünya Bankası raporuna da dikkat çeken Dinçer, “Rapor, öğrenci başına aynı masrafı yapan Türkiye ile Macaristan’da 15 yaşındaki çocuklar kıyaslandığında ‘Türkiye’deki çocuklar, matematik dersinde Macaristan‘daki çocuklardan 1 yıl geride’ diyor. Biz Matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler, beden eğitimi ders saatlerini artırdık. Bundan sonra beklentilerimiz küresel rekabete yakın olmalı. Peki o ülkelerle aynı seviyeye geldik mi? Hayır. Hâlâ çocuklarımıza Batılı ülkelerden haftada 2 saat az ders veriyoruz. Onun da sebebi açık. Biz yüzde 50’den fazla ikili eğitim yapıyoruz. Daha fazla ders vermek için 170 bin dersliğe ihtiyacımız var. Tekli eğitime geçmemiz lazım.”
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, 28 Şubat kararlarıyla kapatılan imam hatip okullarıyla 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında açılan imam hatip okullarını mukayese ederek, “O zamandan beri geçen süreyi, nüfusun büyüklüğünü oranladığınızda birkaç puanlık artış var. Türkiye’de yeniden normal bir sürecin işlemeye başladığını söylemek mümkün” dedi. Bakan Dinçer, İmam hatiplerle ilgili ciddi spekülasyonlar yapıldığına da işaret etti: “Birileri tüm okulları imam hatiplere dönüştürdüğümüze dönük haber yapıp, çocukları imam hatip okullarına yönlendirdiğimizi söylerken, diğerleri de yeteri kadar imam hatip açmadığımızı söyledi. MEB olarak subjektif veya duygusal bir tavrımız olmadı.”
‘Boş imam hatipler tekrar ortaokul olacak’
Dinçer, İstanbul’daki imam hatiplerle ilgili istatistikleri ise şöyle verdi: “MEB olarak ne kadar okula ihtiyaç duyduğumuza dair tahminlerimizde yüzde 100’e yakın isabet kaydettik. Yalnız bizi yanıltan iki husus oldu. Onlardan birisi imam hatip ortaokuluyla ilgili İstanbul bizi yanılttı. İkincisi tüm Türkiye’de imam hatip liselerine kayıtla ilgili tahminlerimizde yanlışlık oldu. Biz imam hatip ortaokullarına kayıt yapacak öğrenci sayısını tüm Türkiye’de 120 bin civarında tahmin ettik. Geçtiğimiz hafta sonu imam hatip ortaokullarına kaydolan öğrenci sayısı 109 bin oldu. Şu ana kadar bin 141 imam hatip orta kısmı açtık. Onlardan 411’i imam hatip liseleri bünyesinde açıldı, geri kalan 730’u da bağımsız imam hatip ortaokulu olarak açıldı. İstanbul’da açtığımız ortaokullardan yaklaşık 73’ünde yeteri kadar öğrenci yok. Bu 73 okulu da belki kapatacağız. O okullardaki öğrencileri, yine aynı ilçede açılmış başka bir okula kaydırarak yeniden ortaokula dönüştürebileceğiz, ama henüz karar veremedik. 703 imam hatip lisemize gelen öğrenci sayısı ise tahminimizin üzerinde oldu. Şu ana kadar 125 bin ek öğrenci geldi. Biz normalde imam hatip liselerine 85-90 bin kişi civarında kayıt yapıyorduk. Bunun 120 bini geçeceğini düşünmüştük. Ancak İmam hatiplerin lise bölümü için 258 bin öğrenci müracaat etti ve onlardan 125-130 bininin kaydını yaptık. Bazılarını ikili eğitimle yapacağız, bazılarını da önümüzdeki yıla bırakacağız.”
Kuran kitapları 15 günde geliyor
BU yıl 16 milyon öğrenciye ücretsiz dağıtılmak üzere 518 çeşit toplam 187 milyon ders kitabı basıldı. Hem Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in Hayatı hem de Temel Dini Bilgiler seçmeli derslerinin kaç öğrenci tarafından seçildiğine yönelik rakamlar ise 5 Ekim Cuma günü netleşecek. Henüz Kuran-ı Kerim, Hz.Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri ile ilgili materyallerin basımı ise yapılmadı. Kuran-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler seçmeli derslerinin kaç öğrenci tarafından seçildiğine yönelik kesin rakamlar 5 Ekim günü netleşecek. Materyaller ise 15 gün içinde basılıp öğrencilere ulaştırılacak.